Wywóz gruzu z załadunkiem
Maj 10, 2019

Niski poziom hemoglobiny najczęściej oznacza, że w naszej diecie brakuje żelaza. Niedokrwistość, bo tak należy nazwać ten stan, powoduje zazwyczaj nie tylko obniżenie ilości hemoglobiny we krwi, ale również erytrocytów i wskaźnika hematokrytowego. Z tym problemem boryka się obecnie 5% populacji na całym świecie. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest hemoglobina i jak zmienić swoją dietę, jeśli po morfologii wykryto u nas zbyt niski poziom tego białka.

Hemoglobina – jaką pełni funkcję?

Zazwyczaj zwraca się uwagę, że hemoglobina nadaje kolor naszej krwi, jednak trzeba przede wszystkim powiedzieć, że jest ona nośnikiem tlenu. To dzięki niej i żelazu tle może wędrować do wszystkich naszych komórek i brać udział we wszystkich procesach metabolicznych. Jej zadaniem jest ponadto transportowanie dwutlenku węgla, które jest również bardzo istotny w procesie oddychania komórkowego. Aby hemoglobiny mogła łączyć się z tlenem potrzebuje aminokwasów, które łączą się z hemem. Ten ostatni w swoim składzie zawiera żelazo, które jest kluczowym elementem diety pozwalającym na utrzymanie prawidłowej ilości hemoglobiny w naszej krwi.

Jak to wszystko jest możliwe? Należy w tym miejscu nieco wgłębić się w budowę tego białka. Posiada ono dwie pary identycznych łańcuchów aminokwasów, z których każdy połączony jest z hemem. To właśnie hem, który w swoim składzie posiada żelazo, pozwala łączyć się hemoglobinie z cząstkami tlenu.

Te procesu są kluczowe, jednak możliwe są tylko wtedy, gdy w naszej krwi znajduje się odpowiednia ilość hemoglobiny. Jaki jest jej prawidłowy poziom. Już odpowiadamy na to pytanie. Normy hemoglobiny różnią się w przypadku mężczyzn i kobiet. Dla kobiet prawidłowy poziom wynosi: 12,0 – 16,0 g/dl (7,2 – 10,0 mmol/l), jednak w czasie ciąży jest ono nieco niższy: : 11 – 14 g/dl (6,9–8,8 mmol/l). Mężczyźni powinni natomiast posiadać nieco więcej hemoglobiny w swoje krwi: 14,0- 18,0 g/dl (7,8 – 11,3 mmol/l).

Jak objawia się niski poziom hemoglobiny?

Pacjenci, u których stwierdzono niski poziom hemoglobiny bardzo często mogą u siebie zaobserwować bardzo duże osłabienie, szybkie męczenie się, a także omdlenia. Dodatkowo mogą pojawiać się szumy w uszach, mroczki przed oczami, a także przyspieszona akcja serca, które próbuję dostarczyć więcej tlenu do komórek. Innymi, fizycznymi objawami, które można zauważyć jest pękanie i prążkowanie paznokci, a także rozdwojone końcówki włosów. Bardzo często przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowo zbilansowana dieta. Jest to szczególnie widoczne w przypadku osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie znacząco zostaje obniżone spożycie żelaza, a także witaminy B12, której brak powoduje zaburzenia w dojrzewaniu czerwonych krwinek. Niezbędne jest więc w takich przypadkach prawidłowe zbilansowanie diety, a w przypadku osób na diecie bez produktów odzwierzęcych również suplementacja.

Co jeść, by podnieść poziom hemoglobiny?

Jeśli w naszej krwi wykryto niski poziom hemoglobiny, to przede wszystkim musimy zadbać o to, by spożywać produkty, zawierające duże ilości żelaza. Dodatkowo niezbędne jest uzupełnienie diety o witaminę C, która poprawia jego przyswajalność. Produkty odzwierzęce zawierają również witaminę B12, która jest niezbędna w prawidłowym rozwoju hemoglobiny.

Jakie produkty więc jeść? Dobrym pomysłem jest uzupełnienie swoje diety o chude mięso i wątróbkę, a także jaja i nabiał. Warto włączyć do swojego jadłospisu płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa strączkowe czy warzywa liściaste. Aby uzupełnić witaminę C dobrze jest stosować soki z warzy i owoców. Dietetycy polecają ponadto ograniczenie spożycia kawy i herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam się