Sprzedaż samochodu używanego w autoskupie – jaka umowa?
Wrzesień 6, 2016
Wyroby z blachy
Październik 7, 2016

Oczywiście za smak. Miąższ daktyli jest niebywale słodki i soczysty (w daktylach surowych). Chętnie dodajemy je do ciast i deserów, ale daktyle kryją w sobie inne tajemnice.

Wartości odżywcze daktyli

Mało kto wie, że daktyle są cennym źródłem wielu składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich znaczenie docenili mieszkańcy pustyni, dla których daktyle były podstawą wyżywienia. Zawdzięczali im energię i silę do wielodniowych wędrówek po suchych piaskach pustyni. Z szacunku dla właściwości daktyli nazwali je „chlebem życia”.

Skład daktyli jest bardzo bogaty i to on determinuje ich działanie na różnego rodzaju układy naszego organizmu. Kup http://organichouse.eu/!

Daktyle zawierają przede wszystkim cukry proste, które stanowią 75% ich składu. Glukoza, fruktoza, sacharoza są cukrami naturalnymi, łatwo przyswajanymi przez organizm. Cukry te są zdrowe i łatwo zostają zamienione na potrzebną energię. Daktyle chętnie stosowane są przez sportowców przed treningami i po ich zakończeniu oraz osoby uskarżające się na przemęczenie. Już pół godziny po zjedzeniu daktyla organizm nabiera nowej energii. Sok z daktyli z powodzeniem może zastąpić biały cukier i jest od niego znacznie zdrowszy.

Zawarte w daktylach naturalne witaminy i mikroelementy (15) doskonale wspierają pracę serca i mózgu oraz przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym takim jak miażdżyca, wysokie ciśnienie, wysoki poziom cholesterolu. Spożywane przez kobiety w ciąży wpływają na prawidłowy rozwój płodu, zwłaszcza pod katem neurologicznym.

Daktyle to doskonała przekąska między posiłkami dla osób, które pracują w stresie, ponieważ skutecznie zmniejszają stany napięcia nerwowego.

Daktyle są wysokokaloryczne, ale dzięki zawartości błonnika przyśpieszają przemianę materii. Z tego powodu mogą jeść je osoby na diecie. Podobnie jak śliwki, daktyle likwidują zaparcia.

Zawarte w daktylach antyoksydanty zwiększają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, spowalniają również proces starzenia komórek.

Wybierając daktyle trzeba zwrócić uwagę, by nie zawierały konserwantów, najlepsze są daktyle świeże z upraw ekologicznych lub suszone na słońcu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Zgadzam się